Demir İşçilerinin Ülkesi Malavi

Diğer Afrika ülkeleri ile karşılaştırıldığında, zor ulaşılan ülkelerden bir tanesi de Malavi. Vizesini Almanya’dan almıştım, Türkiye’de fahri konsoloslukları var ama vize konusunda yetkili değildi. İki seyahatim oldu Malavi’ye ; Tanzanya ve Kenya üzerinden geçerek . Atr-42 pırpırlarla başta ürkütse de uçuşun keyfini çıkarıyorsunuz.

15 milyon nüfuslu bir ülke Malavi , iki büyük şehri Lilongwe ve Blantyre. Nüfusun yüzde 85 ‘i köylerde yaşıyor. 4 saatlik toprak köy yollarında gün batımından sonra da seyahatlerim oldu. Devamlı yollarda başlarında sepetleri ile insanları görmeniz mümkün.

 Ülkenin ismi Maravi’den geliyor , 15 .yy.’da kurulmuş Amaraviler tarafından kurulmuş imparatorluğun halkı demir işçileri olarak bilinirmiş. Maravi , gökyüzünü aydınlatan fırınların gökyüzünü gece aydınlatmasından ortaya çıkan ışıklardan almış adını.

Malavi ile ticaret yapmak istiyorsanız sabırlı olmanız gerekiyor. Bir hafta boyunca bir iş adamı ile zaman geçirip en son gece sizinle iş konuşabilir. Bir çok afrikalı iş adamı gibi yüzyüze teması severler ve misafirperverdirler. Güleryüzlü , eğlenceli ve saygılı insanlardır.

Afrika genelinde ticarete Türk işadamları ön yargıyla yaklaşıyor. Afrikaya vardıklarında hala kendilerini uçakda görüyor. Ülke genelinde ilkellik gördüklerinde kendilerini bu topraklara ilk ayak basan beyaz adam gibi görüyor.

Unutmayalım ki yetkin Afrikalı iş adamları çoğu Dünya ülkesine ziyaret etmiş , Avrupa görmüş , çocuklarını Avrupa’da ya da Amerika’da okutan ve sık ziyaretleri olan iş adamları. Artık Afrikalı değil , Dünya insanı olmuşlardır.
Ve başka küçük bir ayrıntıda iş adamlarımıza Afrika genelinde bürokratlarla iş yapmayı hayal etmemelerini belirtirim. Asıl iş adamı imalatın veya ticaretin içinde olandır ve maliyet hesabını yapandır.

Malavi’nin %85’i Hristiyan ve genelde Bantuların arasında , %10 civarı ise Müslüman ve güneyde Yaolar arasında hakim. Kaldığım otelin bir tarafında kilise , biraz ilerisinde bir küçük cami , diğer yanında da budist tapınağı vardı.
İngilizce hakim dil ve kendi dilleri Chewa konuşuluyor. Ülkede çok fazla İngiliz , Alman var.

Ülkede fazla Türk yok , 50 civarı olduğunu tahmin ediyorum , bir Türk mobilya işi yapıyor , bir Türk şirketi de inşaat işi. Ülkenin en önemli üretimi pamuk , çay , tütün ve fıstık. Ayrıca makademya fındığı ülkemizde pek bilinmiyor ama pahalı bir fındık ve bu ülkeye özgü.
Maden kaynakları zengin olan Malavi ‘de uranyum ve boksit çıkarılıyor. Amerika , Almanya ve Güney Afrika’ya ihracatları var.

Ülkede tarım için spesifik gübre ihracatı düşünülebilir. İmalat sektöründe fıstık ve pamuk yeterince bulunduğundan nebati yağ tesisi , sabun tesisi, deterjan tesisi gibi yapılacak yatırımlar geri dönüşü hızlı yatırımlar olabilir.

Çok fazla sayıda Hintli firma piyasada değişik alanlarda ticaret yapıyor , tekstil , inşaat malzemeleri , kırtasiye malzemeleri , endüstriyel mutfak malzemeleri toptan satışları gibi.

Deniz kıyısı olmadığından limanı yok , Ticaret karayolu ile Tanzanya ve Mozambik üzerinden yapılıyor.
Şehir merkezleri ile köylerin standartları arasında ciddi uçurumlar var. Köylerde elektrik problemi var ve jeneratörle elektrik üretiliyor. Şehir merkezleri alışveriş merkezleri birçok Afrika ülkesine göre modern ve temiz. Kenya ve Güney Afrika marketi  kontrol haline almış. Gece sokakda emniyetle yürüyebilirsiniz. 

Malavilier geleneklerine çok düşkün , büyükşehirlerde yaşayan iş adamlarının aile büyüklerinin çoğu köylerde kalmayı tercih etmiş ,ve görünüşte ilkel hayatı seçmeleri şaşırtıcı gelebilir. İlginç törenleri ve danslarını görecek kadar uzun kaldığımdan birçok tecrübe edindim.

Afrikaya seyahat ediyorsanız belirli aşılarınızı kotrol edip tamamlamanız ve gerekiyorsa özel aşıları yaptırmanız gerekir. Ama sıtma için sadece seyahat öncesi başlayıp geldikten sonrada tablet kullanıyorsunuz.
Malavi mutfağı gayet iyi ve aradığınız çoğu Avrupa yiyeceğini bulabiliyorsunuz.
Ülkede son develasyondan sonra Malavi parası cok değer kaybetti . Seçimlerden sonra ekonomi yine stabil bir durum aldı. Dünyanın fakirlik sıralamasında 187 ülkeden 170 inci sırasında olan bu ülke gelişmeye ümit vadetiyor.

Malavi Gölü Afrikanın en büyük üçüncü gölü olup tatlı su gölüdür ve zengin bir ekolojiye sahiptir. Akvaryum balıkçılığı için dünyanın gözünün üzerinde olduğu ve çiklit balığıyla ünlüdür. Su aygırları , timsahları ve pitonları bolca görmek mümkündür , ve Malavi Gölü Ulusal Tabiat Parkı , eğer yeteri kadar uzun kalacaksınız görmeniz gereken bir tabiat parkıdır.

Safari kurallarına şiddetle uymanız tavsiye edilir çünkü su aygırları gerçekten tehlikeli davranışlar sergileyebilir ve umduğunuzdan daha hızlı hareket ettiği tarafımdan da tecrübe edilmiştir.
Turizm olarak Türkiye’de pek bilinmeyen Malavi inanılmaz güzelliklere sahip , Malavi gölü çevresi ve plajları , özellikle Monkey Bay görülmeye değer.

Bir Malavi Atasözü derki : “Eğer varsa ver, ihtiyacın varsa ara” ; ben de diyorum ki ," Bu kadar Avrupalı bu ülkede iş yapıyorsa vardır elbet bir bildikleri"…

 Makaleler