Doğu Afrika Tekstilin Yeni Bir Merkezi Olma Yolunda

1980’lerde birçok Afrika ülkesinin tekstil sanayi vardı. Ancak Asya ile rekabet yüzünden tekstil dışa akmıştı. Orta Batı Afrika’da örneğin Nijerya, Togo’da birçok işlemeyen tesisin geçmişinden bunu çok net hatırlayabiliriz. Günümüzde Çin’deki işçilik fiyatlarının yükselmesi ile bu döngü tersine dönmeye başlamıştır.

Ayrıca Afrika kıtasının nüfusundaki artış öngörüsü de kıtada gelişecek sanayiden tekstilinde pay alabileceğini göstermektedir. Afrika kıtasını Avrupa’nın ulaşılabilirliği ve işçilik ucuzluğuyla bildiğimiz Kuzey Afrika Bölgesi, pamuk konusunda oldukça iyi durumda olan ama kısmen toprak ıslahı gerektiren Orta ve Batı Afrika Bölgesi, yıllar önce battaniyecilerimizin gittiği ve başarı sağladığı Güney Afrika ve en son bu yazımda değineceğim Sahra-altı Doğu Afrika Bölgesi olarak dört bölgeye ayırabiliriz.
Doğu Afrika ülkeleri özellikle Etiyopya ve Kenya hazır giyim üretiminde büyük oyuncular haline gelme potansiyelindedir.

Geçtiğimiz beş yıl boyunca, birçok Avrupa şirketi H&M, Primark, Tesco, Levi Strauss ve Asos tedariklerinin bir kısmını Etiyopya’dan sağlamaya başlamıştır. 1992’den beri 65 yabancı yatırımcı Etiyopya’da imalat lisansı almıştır. Türk firma AYKA tekstil 2010’dan beri, H&M 2012’dan beri Etiyopya’da imalat yapmaktadır. Ayrıca Bangladeş ‘den DBL ve İtalyan Calzedonia’nun da bulunduğu dört grup daha Etiyopya’da fabrika yapmayı düşünmektedir. Genişleme planlarıyla diğer iki grup Hintli girişimci Siddarth Sinhart’ın sahibi olduğu Velocity ve Altexdir. Etiyopya’nın tekstil sanayi son altı yılda %51 büyümüştür.

Daha fazla bilgi için iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz.